Koud gerookte zalm: Ingediend door: FamKuik | Datum Toegevoegd: 15 Nov 2022 Ingrediënten:

• 500 gram zalmfilet

Voor de pekel:
• 125 gram zeezout (25%)
• 80 gram lichtbruine basterdsuiker (16%)
• 2 theelepels dille gedroogd
• 1 theelepel jeneverbessen gekneusd

Extra benodigdheden:
• cold smoke generator ( Zie https://dymbox.nl/rookgenerator/ )
• rookmot
• plasticfolie
• rooster (taartrooster of iets dergelijks)

Bereidings Instructies:

Zo maak je de lekkerste koud gerookte zalm in je barbecue met behulp van een cold smoke generator!
Voor een externe koud rook generator zie: https://dymbox.nl/rookgenerator/

Instructies

Dag 1:

1. Maak de pekel door het zout, de suiker, dille en de jeneverbessen in een bakje goed door elkaar te mengen.
2. Doe een laagje van de pekel in een schaal waar de zalm mooi in past.
3. Leg de zalm in de schaal en dek af met de rest van het pekel.
4. Dek dit alles af met plasticfolie en leg iets zwaars op de vis. Ik gebruik een plankje en wat conservenblikken. Dit duwt nog meer vocht uit de vis.
5. Plaats de vis 24 uur in de koelkast.

Dag 2:
1. Haal de vis uit de koelkast en spoel goed al het zout eraf onder de kraan.
2. Dep droog met keukenpapier en plaats op een rekje in de koelkast. Zo kan de vis drogen en ontstaat er een plakkerig laagje dat ervoor zorgt dat de rook straks nog beter wordt opgenomen.

Dag 3:

1. Vul de Cold Smoke Generator met houtmot en steek hem aan.
2. Plaats de CSG in je barbecue en leg de zalm er ook in.
3. Rook je zalm nu zo’n 8 tot 10 uur.
4. Haal de koud gerookte zalm uit de barbecue en plaats afgedekt met plasticfolie in de koelkast, laat hem zo een tot twee dagen staan zodat de ergste rooksmaak eraf is en de smaak iets milder is geworden.
5. Snij je zalm in dunne plakjes en serveer zoals je altijd doet met zalm.

Notities

Je kunt je gerookte zalm heel goed invriezen voor later. Ik doe dat geportioneerd in plakjes. Zo heb ik altijd snel wat zalm bij de hand voor op een bagel of toast.

Gratis Recept van: Familie Kuik Recepten © 2025
http://www.famkuik.nl/recepten/: