2 eetlepels olijfolie
2 pond / 900 g rundvlees
Breng op smaak met zout en zwarte peper
2 teentjes knoflook
2 uien
6 oz / 170 g spek
2 wortels
2 stengels bleekselderij
3 eetlepels bloem
14,9 oz / 440 ml Guinness-bier
3 eetlepels tomatenpuree
3 kopjes / 750 ml bouillon
2 laurierblaadjes
1 theelepel tijm
Er is geen beter comfortfood dan een stevige stoofpot. En Irish Beef en Guinness Stew zijn misschien wel de koning van allemaal! Guinness-bier geeft de saus een ongelooflijk rijke, diepe smaak en het rundvlees valt zacht uit elkaar.
Irish Stew is een geweldige stoofpot. Je weet al dat alles wat urenlang wordt gestoofd heerlijk zal zijn. Maar dit... dit is de stoofpot waar je altijd van hebt gedroomd. Het is degene die ik maak als ik gasten op bezoek heb en echt indruk op ze wil maken!
Het belangrijkste ingrediƫnt dat Guinness Stew zijn rijke smaak en diepe kleur geeft, is Guinness Bier. En maak je geen zorgen, het gerecht smaakt helemaal niet naar bier! Het verandert in een hartige saus die absoluut overheerlijk is. Bovendien kookt alle alcohol uit, zodat je geen dronken smaak achterlaat. Het toevoegen van spek aan de stoofpot is optioneel, maar het voegt zeker extra smaak toe. Dus ga je gang en geniet als je wilt. Hoe dan ook, je hebt zin in een echt bijzondere stoofpot.
INSTRUCTIES:
1. Begin met het rundvlees in grote stukken te snijden, ongeveer 4-5 cm.
2. Verhit olie in een pan met dikke bodem (gietijzeren Nederlandse oven) op hoog vuur. Voeg het rundvlees in gedeelten toe en bak het aan alle kanten goed bruin. Strooi zout en peper over het rundvlees. Eenmaal bruin, doe het vlees op een bord en herhaal met de resterende partij rundvlees.
3. Zet het vuur laag. Kook de knoflook en ui ongeveer 2 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg vervolgens het spek toe en blijf koken tot het spek bruin is.
4. Roer de wortel en de bleekselderij erdoor en kook nog een paar minuten.
5. Voeg de bloem toe aan de pan en roer gedurende 1 minuut om de bloem te laten koken/bakken.
6. Giet het Guinness, de bouillon en de tomatenpuree erbij. Meng goed om ervoor te zorgen dat de bloem volledig oplost. Voeg de laurierblaadjes en de tijm toe.
7. Doe het vlees en eventuele opgehoopte sappen terug in de pan. Het vloeistofniveau moet de ingrediƫnten net bedekken.
8. Dek de pan af en zet het vuur laag, zodat het zachtjes kookt. Laat het 2 uur koken tot het vlees gaar is. Verwijder vervolgens het deksel en laat nog eens 45 minuten sudderen, of tot dat het vlees gemakkelijk uit elkaar valt en de saus iets is ingedikt.
Serveer de rundvlees- en Guinness-stoofpot met pasta, aardappelpuree of wat je maar wilt. Genieten!
Gratis Recept van: Familie Kuik Recepten © 2025
http://www.famkuik.nl/recepten/: