Authentieke Aziatische Zoete en Plakkerige Kip: Ingediend door: FamKuik | Datum Toegevoegd: 12 Dec 2024 Ingrediënten:

Deze zoete en plakkerige kip is een perfecte fusie van Oost-Aziatische keukenprincipes. Het recept vindt zijn oorsprong in de Chinese keuken, maar heeft invloeden uit Korea en Japan. Als chef-kok met ervaring in Aziatische keukens heb ik dit recept geperfectioneerd tot een perfecte balans tussen zoet, umami en een subtiele kick.

Ingrediënten
Voor de Kip

750g kippendijen, zonder bot en vel
15ml neutrale plantaardige olie
Zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de Signature Saus

60ml heldere honing
30g donkerbruine basterdsuiker
30ml ketchup
60ml lichte sojasaus
30ml rijstazijn
15ml pure sesamolie
3 grote tenen knoflook (ongeveer 15g)
15g verse gember
2g rode pepervlokken (optioneel)

Voor de Binding

30g maïzena
30ml koud water

Garnering

15g geroosterde sesamzaadjes
30g verse bosui

Bereidings Instructies:

1. Voorbereiding van de Ingrediënten

De Kip:

Snijd de kippendijen in gelijke stukken van 3-4 cm
Dep droog met keukenpapier
Breng licht op smaak met zout en peper

De Aromaten:

Hak de knoflook zeer fijn
Rasp de gember met een microrasp
Snijd de bosui in dunne ringen

2. De Signature Saus

Combineer in een kom:

Honing en bruine suiker
Ketchup en sojasaus
Rijstazijn en sesamolie
Fijngehakte knoflook
Geraspte gember
Rode pepervlokken (indien gebruikt)

Roer tot de suiker volledig is opgelost.
3. Het Kookproces

De Kip Bakken:

Verhit de olie in een zware wok of koekenpan
Bak de kip in porties (3-4 minuten per kant)
Let op een goudbruine korst
Haal uit de pan en zet apart

De Saus Bereiden:

Giet het sausmengsel in dezelfde pan
Breng aan de kook op middelhoog vuur
Laat 3-4 minuten reduceren
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen

De Perfecte Binding:

Meng maïzena met koud water
Voeg al roerend toe aan de saus
Kook tot de gewenste dikte
De saus moet aan de achterkant van een lepel blijven hangen

De Finale:

Voeg de kip terug
Laat 2-3 minuten pruttelen
Draai het vlees regelmatig om
De saus moet glanzend en plakkerig zijn

Serveertips

Serveer direct uit de pan
Garneer rijkelijk met sesamzaadjes
Strooi verse bosui erover
Serveer met:
Gestoomde jasmijnrijst
Roergebakken groenten
Kimchi voor extra kick

Expert Tips

Temperatuurcontrole:

Gebruik middelhoog vuur voor de kip
Verlaag voor de saus
Voorkom verbranding van de suikers

Textuur:

De saus moet stroperig zijn
Niet te dik of te dun
Moet aan het vlees blijven plakken

Smaakbalans:

Proef tijdens het koken
Pas zoet/zout aan indien nodig
Let op de hoeveelheid gember

Bewaar- en Opwarmtips

Maximaal 3 dagen houdbaar in koelkast
Warm zachtjes op in een pan
Voeg eventueel wat water toe
Garneer opnieuw voor serveren

Deze zoete en plakkerige kip is een perfecte introductie tot de Aziatische keuken. Het geheim zit in de timing en temperatuurcontrole tijdens het koken. Geniet van deze perfect gebalanceerde smaken!

Gratis Recept van: Familie Kuik Recepten © 2025
http://www.famkuik.nl/recepten/: